Hoeveel verbruikt je Land Rover ?

Geplaatst: 16 december 2010 in Financieel, Nieuws
Tags:, ,

 

tankenbw_zpswcqr9y0i

De Land Rover rijder ligt doorgaans niet echt wakker van het verbruik van zijn vierwieler. Zuinig kan je Land Rovers niet noemen, maar die meerkost wordt royaal goedgemaakt door het rijplezier.

Statistisch heeft de Land Rover nogal wat nadelen als het op zuinigheid aankomt. Gewicht, aërodynamiek, permanente vierwielaandrijving. En aangezien de gemiddelde leeftijd van de installed base vrij hoog is, dateren veel auto’s nog van voor de tijd dat verbruik en uitstoot “belangrijk” geworden is.

Maar hoeveel verbruikt je Land Rover dan werkelijk ? Dat weten enkel de mensen die nauwkeurig alle tankbeurten en klilometerstanden noteren. Lijstje maken of een spreadsheet bijhouden. Er zijn ook hulpmiddelen zoals software en smartphone apps. Maar het wordt helemaal interessant als je je gegevens online bijhoudt en kan vergelijken met andere gebruikers. Het Duitse Spritmonitor is zo een dienst (ook beschikbaar in het Engels).

Je maakt een account aan met ingave van je wagentype en je kan je verbruikcijfers beginnen bijhouden. Ook andere (onderhouds)kosten kan je ingeven om de “total cost of ownership” te berekenen. Het ingeven is vrij eenvoudig en je maakt het zo volledig als je zelf wil. Ook elementen die het verbruik kunnen beïnvloeden kan je toevoegen : winter/zomerbanden, rijstijl, … De lijst met tankstations lijkt wel afgestemd op Duitsland en is bijgevolg niet bruikbaar voor de Benelux.

Je persoonlijk verbruik kan je ook delen op het internet met een dynamisch ikoon. Dat kan je bijvoorbeeld opnemen in je signature op je favoriete Land Rover forum (HTML en BBCode beschikbaar).

 

Omgekeerd biedt Spritmonitor ook de mogelijkheid om je verbruik te vergelijken met andere auto’s van hetzelfde type.  Zo blijkt het verbruik van een doorsnee defender (verschillende motoren en uitvoering samen, gebaseerd op 77 defenders) te liggen op 10,85 l/100km, . Uiteraard kan je nauwkeuriger gaan opzoeken volgens verschillende criteria.

Met een database van meer dan 260.000 voertuigen en meer dan 200.000 gebruikers is biedt Spritmonitor verbruikscijfers die dichter bij de realiteit liggen dan de cijfers van de fabrikanten. Zo is Spritmonitor ook  in staat een ranglijst te maken van de zuinigste wagens of wagens met de laagste CO2 uitstoot (daar zitten nog geen Land Rovers tussen 😉 ). Ook de evolutie van de brandstofprijzen is te raadplegen.

Uiteraard bestaat er ook een mobiele versie, zodat je ook met je smartphone je gegevens kan raadplegen en updaten. (Die mobiele invoer is mij zelf nog niet gelukt).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s